"Judgement of Paris" 1976

Den 24 maj 1976, en dag som många fransmän gärna vill glömma och då framför allt merparten av den elva personer starka och högst kompetenta juryn, bestående av ytterst professionella vinprovare från Frankrike. De skulle utsättas för ett test, en mycket speciell provning, som de aldrig skulle glömma. 

Bakgrunden till provningen, som går under namnet "Judgement of Paris", ligger nyfikenheten hos en engelsman vid namn Steven Spurrier. Han flyttade till Paris 1970 där han drev en mycket förnäm vinbutik i Paris under 70-talet. Butiken, som vi den här tiden, innehöll nästan bara franska viner av hög kvalitet, sånär som på några enstaka flaskor från nya världen. Spurrier flyttade tillbaka till England 1988 och arbetar nu som vinkonsult, journalist och skriver för en del av de större vintidskrifterna i världen.

 

                                                                Steven Spurrier i sin vinbutik på 70-talet

                                                               Steven Spurrier i sin vinbutik på 70-talet

Efter att ha varit i Napa Valley, förundrades han hur det kunde komma sig att man kunde tillverka viner av så hög kvalitet. Men de skulle väl ändå stå sig slätt och inte ha någon möjlighet att kunna konkurrera med de förnäma slottsvinerna från Bordeaux.... eller kunde de det? Han hade säkert svaret inom sig och hade troligen en misstanke om att de amerikanska vinerna skulle vara en god och mycket stark utmanare, eftersom han tyckte att en provning mellan Bordeaux och Napa Valley var på sin plats.

Vad som hände? Ja det är ju som man säger, historia. Ett vin från Napa Valley, Stags Leap Wine Cellars 1973, slog alla Bordeauxvinerna och kaos utbröt och delar av juryn förkastade provningen och hävdade att den var felaktig och uppgjord. Naturligtvis utmålades Spurrier till syndabock och ingen ville prata med honom eller ens ta i honom med tång. Spurrier hade till provningen 1976 bjudit in en mängd reportrar för att bevakning, men det var endast som kom var George M Taber från TIME magazine som kom och därefter avslöjade nyheten för världen. Efter detta bannlystes Spurrier av den franska vinindustrin under ett års tid från alla prestigeprovningar i Frankrike, som han alltid varit välkommen och inbjuden till. Detta pga den skada och åverkan han åsamkat Frankrike och kränkt deras tidigare, vad de själva ansåg, överlägsenhet när det gäller vin. 

                                               Resultatet vid provningen 1976

                                               Resultatet vid provningen 1976

 

I Frankrike var det tyst. Ingen ville kännas vid eländet. Först tre månader efter provningen skrevs en artikel i Le Figaro ned rubriken, "Did the war of the cru take place?", där man beskrev resultatet som skrattretande och att provningen inte kunde tas på allvar. Efter ett halvår skrev Le Monde en liknande artikel i samma hårda ordalag.

 Nu kan man kanske tro att det här kanske var en engångsföreteelse, men när det vankades 10-årsjubileum 1986, så sattes två provningar upp med orginalvinerna från 1976. En i Frankrike och en i USA och i båda provning-arna vann viner från Napa Valley, Clos du Val 1972 i den ena och Heitz Wine Cellars 1970 i den andra. Napa Valley vann även vid provningen med orginalviner när det firades 30-årsjubileum 2006. 

Den här provningen skulle ändra, framför allt, den amerikanska vinnäringen för alltid, men även resten av vinvärlden. För man hade bevisat att man kunde tillverka vin av riktigt hög kvalitet som kunde mäta sig med "de bästa" från gamla världen. Nu vet vi bättre! Man tillverkar viner av hög kvalitet i hela vin- världen. Det viktigaste är inte var man är i världen eller vilken eller vilka druvor man använder, utan VEM som har tillverkat vinet. 

                                   Steven Spurrier

                                   Steven Spurrier

                                                 "Judgement of Lerum" 2016  40th anniversery

Tisdagen den 3 maj ordnade vi här på Aludden en provning med anledning av 40-årsjubiléet av 1976-provningen. Urvalet av viner bestod av fyra från Bordeaux och fyra från Napa Valley. En del av vinerna skulle ha viss anknytning till de som provades 1976, gällande område, kommun, producent, vinmakare mm, samt några nykomlingar.

                                                                         Vinerna som provades vid "Judgement of Lerum" 40th anniversery. 

                                                                         Vinerna som provades vid "Judgement of Lerum" 40th anniversery. 

 

Provningen gjordes som en blindprovning där deltagarna fick alla åtta vinerna upphällda från början med endast vetskapen att det var fyra viner från Bordeaux och fyra från Napa Valley. Provningen handlade inte om att deltagarna skulle tala om vilket vin som var från vilket vinområde, utan endast poängsätta varje vin från det bästa till det sämsta utifrån sin egen tycke och smak efter en given poängskala och då oberoende av varandra.  

                                            Många glas.....

                                            Många glas.....

 

Efter att deltagarna fått ordentligt med tid på sig för provning och poängsättning, samlades allt in och sammanställdes. Nu delade vi ut alla vinprotokoll och deltagarna fick veta vad de provat. Resultatet av provningen och vinnaren presenterades till maten. Här följer resultatet och lite bilder från den trevliga provningen. Mina poäng räknades inte med i resultatet eftersom jag kände vinerna. Däremot så hade mina poäng inte påverkat topp tre, om de räknats med. Slutsegrare och vinnare blev ett vin från Heitz Wine Cellars, deras Cabernet Sauvignon 2009. Heitz Wine Cellars deltog också med ett vin vid prov- nngen 1976. Vinet vann överlägset, vilket kan ses i resultatet nedan. Ganska klar två blev Chateau Giscours 2011 från kommunen Margaux i Bordeaux, där en tidigare ägare till slottet satt med i juryn 1976. 

Slutresultat:

1.  Heitz Wine Cellars Cabernet Sauvignon 2009, Oakville - Napa Valley   118p

2. Château Giscours 2011, Margaux -  Bordeaux                                                96p

3. Chateau Montelena Cabernet Sauvignon 2012, Calistoga - Napa Valley    82p

4. Château Saint-Pierre 2007, Saint-Julien - Bordeaux                                      81p

5. Château de Pez 2012, Saint-Estephe - Bordeaux                                          77p

6. Black Stallion Cabernet Sauvignon 2013, Oak Knoll District - Napa Valley66p

7. Château des Annereaux 2010, Lalande de Pomerol - Bordeaux                   56p

8. Clos du Val Cabernet Sauvignon 2012, Stags Leap District - Napa Valley    51p

 

Tack alla som deltog för en mycket trevlig provning.

Välkomna åter!

Mattias Säfwenberg Sommelier Aludden Prôvidore

-----------------------------------------------------------------------------

Här nedan följer lite bilder från provningen.